Varusteista

Taitoluistelijan varusteetHyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa; oikea taitoluisteluterä on välttämätön uusien taitojen oppimisessa. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja niiden tulisi täyttää sekä koolle että tukevuudelle asetetut vaatimukset. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät luistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan.


Hyvä luistinkenkä on:

sopiva kooltaan
Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa. Käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut sukka. Mikäli luistimilla luistellaan paljon ulkojäillä, on luistimien päälle vedettävät lämmitinsukat perinteistä villasukkaa parempi vaihtoehto. Näitä lämmittimiä saa taitoluistimien erikoisliikkeistä.

tukeva jalalle
Luistimen materiaalin tulisi olla vuorellista, tukevaa nahkaa. Aloittelevan, pienen taitoluistelijan kengän koron tulisi olla riittävän matala n. 3 cm, jotta painopiste ei siirry liiaksi piikeille. Aikuisella ja edistyneillä luistimien korko on n. 5 cm. Hyvän luistinkengän edustan tulee olla tarpeeksi avonainen, jotta kapeimmassakaan jalassa kengän reunat eivät ota nyöritettäessä yhteen.


Hyvä luistinterä on:

Valmistettu karkaistusta teräksestä ja siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa. Lisäksi uraterä mahdollistaa kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä.
Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat helposti turhia vaaratilanteita.


Hyvä luistelijan asuste on:

Liikkumaväljä, lämmin ja tuulenpitävä. Jää on aina viileä elementti, joten pipo ja lämpimät hansikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla.


Luistimien nyörittäminen

Luistinkenkä on nyöritetty oikein silloin, kun nyöritys on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä, nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja varren yläosan kohdalta väljä niin, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin. 


Luistimien huolto

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Hyvä terä säilyttää terävyytensä 1 -2 kertaa viikossa luisteltaessa oikein hoidettuna yhden kauden ajan. Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla, EI suutarilla! 

Muoviset teräsuojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella.

Lähde: Suomen Taitoluisteluliitto