top of page
120215f.jpeg

Luistelutekniikka

Luistelu on toistuva sarja liukuvilla luistimilla toteutettavia liikkeitä, tavoitteena lisätä liukuun puristus (luistelupotku) jolla päästä suurempaan tai vähintään ylläpitävään nopeuteen seuraavassa liukuvaiheessa

 

Suoraluistelu - Puristus, jalan palautus taakse, siirto eteen

 

Asento

Riippumatta matkan pituudesta ja nopeudesta luistelija pyrkii voittamaan sekä jään kitkan että ilmanvastuksen. Sprintterit, lyhyiden matkojen luistelijat, luistelevat matalammassa asennossa kuin yleisluistelijat ja matka-/maraton luistelijat.

 

Matalassa asennossa luistelu vaatii paljon voimaa jonka tuotto on rajallista. Voimien käytön oikea jakaminen on oleellista pidempien matkojen luistelussa eikä matala asento siten ole järkevää. Asennon pitäminen samana suorituksen aikana on luistelutekniikan ja tasapainoisen suorituksen perusta.

 

 

Harjoittelu

Luistelijan peruskunnon, hapenoton ja lihaskunnon ylläpito ja parantaminen tapahtuu kesän aikana mm. pyöräillen ja monipuolisten luistelua tapailevien harjoitteiden kautta.

 

Mm. rullaluistelu , luistelu liukulaudalla, luisteluhypyt, ylämäkijuoksu, painavan renkaan veto liinalla sekä muut kuivaluisteluharjoitteet pitävät harjoittelun monipuolisena ja samalla lajinomaisena.

 

Jäällä asennon pito ja tekniikan parantaminen on helpompaa kun kesällä harjoitellaan ensin tukevalla ja pitävällä alustalla. 

 

 

Image by David Marcu
bottom of page