top of page
120215a.jpeg

Pika- ja matkaluistelu
jaosto

TIEDOT PÄIVITTYVÄT SYKSYN 2023 AIKANA!

Pikaluistelujaoston toiminnan tarkoitus on tarjota jäsenilleen mahdollisuuksia harrastaa rullaluistelua sekä pika- ja matkaluistelua, tarjota lajin pariin opastusta, tekniikkavalmennusta, yleistä lajikoulutusta, lajiin liittyvien tukitoimintojen kouluttautumismahdollisuuksia ja valmennusta myös kilpailutoimintaan.

 

 

Pikaluistelu

Pikaluistelua harrastetaan Suomessa lähes koko maassa. Useimmilla paikkakunnilla Helsingistä Rovaniemelle on luistinratoja. Parhaat mahdollisuudet pikaluistelun harrastamiseen on tekojääratapaikkakunnilla mm. Seinäjoella, Helsingissä, Porissa, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja tietenkin Mikkelissä. 

Hänninkentällä on 300 metrin harjoittelurata, jonne pikaluistelujaostolla on perinteisesti ollut useita vakiovuoroja/kausi.

Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää n. 34-35 sekuntia.

 

Pikaluistelussa suuntaus on erikoistumiseen tietyille matkoille. 500 metriä hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit, kun taas 1000 m ja 1500 m hallitsevat enemmän kestävyysominaisuuksia omaavat luistelijat.

 

Näillä matkoilla voimaominaisuudet ovat myös erittäin ratkaisevassa asemassa. Pitkien matkojen luistelijat omaavat erittäin hyvän voimakestävyyspohjan sekä maksimaalisen hapenottokyvyn.

Taidon ja nopeuden osuus pikaluistelussa on merkittävä, mutta luistelutekniikka on melko yksinkertainen. Taitoa on se, että pystyy optimaalisesti hyödyntämään hankitut fyysiset ominaisuudet. Vauhtia lisäävä voimantuotto lyhyillä matkoilla ja suorituksen taloudellisuus pitkillä matkoilla ovat tärkeät seikat. Luisteluasennon on oltava mahdollisimman aerodynaaminen.

Matka- ja kuntoluistelu

Hollanniksi Toerschaatsen, englanniksi Tour Skating

Matka- ja kuntoluistelu on auratuilla luonnonjääradoilla sekä jäädy­tetyillä luisteluradoilla tapahtuvaa luistelua. Matka- ja kunto­luistelun varusteisiin kuuluu luistimet, joissa on joko kiinteät pitkät terät tai luistelukengät ja niihin kiinnitettävät pitkät luistinterät. Uusissa luistin­kenkämalleissa ovat terät irti kantapäästä. Uusia luistelu­kenkämalleja käytetään yleisesti myös luisteluhiihdossa ja retkiluistelussa.

Matka- ja kuntoluistelua harrastetaan yleensä vapaa-ajan kuntoilun ja vauhdik­kaamman luistelun merkeissä ja luistelutekniikka on perus­teil­taan sama kuin pikaluistelussa ja rullaluistelussa. Kilpailumuotona on maratonluistelun ns. jokamiesluokat. Jaosto pyrkiikin tarjoamaan jäsenilleen maksutonta tai edullista luistelutekniikan opastusta.

Luistelun kotimaassa Hollannissa matka- ja kuntoluistelun (toerschaatsen) harrastajia on n. 1,5 miljoonaa ja laji on ilmaston lämpenemisen myötä siirtynyt enenevässä määrin tekojääradoille. Myös luistelumatkailu on lisääntynyt huomattavasti lajin harrastajien piireissä mm. Alpeille ja Pohjoismaihin. Hollantilaisia käy esimerkiksi vuosittain useita kymmeniä Kuopion Finland Ice Marathonilla, jossa maratonluistelun kuninkuusmatkalla (200 km) nähdään maailman parhaat maratonluistelijat.

Retkiluistelu

Ruotsiksi långfärdsskridsko, hollanniksi Nordic schaatsen, englanniksi Nordic Skating

Retkiluistelu on vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa, elämyshenkistä luistelua. Retkiluistelua harrastetaan yleensä ryhmissä turvallisuus­seikkojenkin takia. Varusteisiin kuuluvat mm. monot tai retkikengät joihin voidaan kiinnittää luistinterät hihnoilla tai siteellä, jääsauva, naskalit, varustereppu, heittoköysi ym muut turvavarusteet. Turvalli­suus­asiat ja turvaharjoittelu ovat olennainen osa retkiluistelua.

Pikaluistelujaosto etsii jäsenistöstä retkien kehittäjää ja mahdollista vetäjää, jotta myös tälle luistelumuodolle olisi meillä mahdollisuus tarjota kokemusmahdollisuuksia.

Lähde ja lisätietoja: www.luisteluliitto.fi

Yhteystiedot

Heikki Sundström (jaoston yhteyshlö)

hessu.sundstrom@gmail.com
p. 0500 556 419

 

Sirpa Jokinen (rahasto- ja vuorovastaava)

sirpajokinen@icloud.com

 

Arto Räsänen (web-sivujen päivitys)

arra0801@gmail.com

pikaluistelu_yhteys
bottom of page